Prawidłowe żywienie zwierząt jest bardzo ważne. Wysokoenergetycznym oraz dobrze przyswajalnym pokarmem są wysłodki buraczane. Są one bardzo chętnie konsumowane przez konie, krowy mleczne, trzodę chlebną oraz kozy.

Czym charakteryzują się wysłodki buraczane?

Wysłodka jest wytwarzana z buraków cukrowych. Jest to produkt uboczny przemysłu cukrowniczego, który może być z powodzeniem stosowany w żywieniu krów mlecznych, kóz, koni oraz trzody chlewnej.

Pod względem zdrowotnym wysłodki są bardzo istotnym elementem żywienia zwierząt. Produkt ten posiada bardzo wysoką zawartością włókna, białka oraz wapnia. Stanowią one bardzo cenne źródło potasu przy jednocześnie niskim poziomie fosforu. Są one bardzo chętnie zjadane przez zwierzęta i cechują się bardzo dobrą strawnością.

Podział wysłodek burczanych

Produkty te są dostępne na rynku w różnej postaci. W zależności od zawartości wody występują w formie:

  • mokrej – wówczas zawierają do 12 procent suchej masy
  • prasowanej – zawierają wówczas od 21 do 22 procent suchej masy
  • suchej – zawierają wówczas 90 procent suchej masy
  • uszlachetnionej – mają postać suchą i są wówczas wzbogacone melasą.

Rola wysłodków w żywieniu bydła

Hodowcy podają zwierzętom wysłodki buraczane zarówno w postaci suchej, jak i mokrej. Ze względu na smakowitość oba produkty są bardzo chętnie spożywane przez bydło.

Suche wysłodki posiadają bardzo dobrą wartość energetyczną i są bardzo chętnie przeżuwane przez konie, krowy oraz kozy. Wysłodki potrafią z powodzeniem zastąpić śruty zbożowe. Nie zawierają one w swoim składzie skrobi. Dzięki zawartości pektyn są odpowiednie do skarmiania zwierząt w dawkach obfitujących w ziarna zbóż, nie narażając jednocześnie bydła na kwasicę.

Niezwykle ważne jest, aby wysłodki były przechowywane we właściwych warunkach. Pozostawienie ich bezpośrednio na niezaizolowanym podłożu może spowodować ich zanieczyszczenia przetrwalnikami bakterii kwasu masłowego pochodzącymi z gleby. Jeśli zanieczyszczone wysłodki są spożywane przez krowy, to wówczas mleko jest gorszej jakości, co ogranicza możliwość wykorzystania go w produkcji serów.

Wysłodki a żywienie trzody chlewnej

Wysłodki w żywieniu trzody chlewnej są cenione przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość włókna. Pokarm ten pęcznieje w przewodzie pokarmowym i powoduje poczucie sytości, nie wnosząc jednocześnie zbyt dużego poziomu energii. Jest to bardzo istotne w procesie rozkarmiania loch przed ich wejściem w laktację. Takie żywienie nie prowadzi bowiem do ich zatuczenia. Obecność w wysłodkach pektyn pozwala na naturalną regulację pracy przewodu pokarmowego, i nie prowadzi do występowania zaparć.

Cenne właściwości wysłodków prasowanych

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest podawanie zwierzętom wysłodków prasowanych. Produkt ten powstaje w wyniku odwodnienia. Zawiera on około 22 procent suchej masy.

Wysłodki prasowane są produkowane w temperaturze około 50 – 60°C. Posiadają one ograniczony okres trwałości, zatem konieczne jest ich kiszenie. Czynność tę najlepiej jest wykonywać w silosach przejazdowych ze ścianami bocznymi. Niezwykle ważne jest, aby je dobrze ubić. Po upływie miesiąca nadają się one do bezpośredniego spożywania przez zwierzęta. Wysłodki prasowane nie tylko dobrze smakują, lecz także dostarczają zwierzętom wiele cennych składników energetycznych.